Türkiye: Terörle mücadeleyi araçsallaştirmak: Türkiye terörizmin finansmani değerlendirmesini sivil toplumu hedef almak için kullaniyor

Türkiye hükümeti, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) 2019’da yayımladığı değerlendirme raporunu, birçoğu rutin bir şekilde sivil toplum örgütlerini hedef almak için kullanılan terörle mücadele yasaları cephaneliğini takviye etmek için kötüye kullandı. Bu bilgi notu, Türkiye yetkililerinin geçmişten bugüne sivil toplumu hedef almak için kullandığı, temelsiz terör suçlamalarına dayalı taciz, soruşturma, yargılama ve mahkum etmeyi kapsayan çok çeşitli yöntemlere dikkat çekiyor. 7262 sayılı Kanun, Türkiye hükümetinin terörle mücadele tedbirlerini sakladığı araç kutusundaki en yeni araçtır.
Uluslararası Af Örgütü, FATF ve ilgili diğer muhatapları, Türkiye’nin FATF değerlendirmelerine karşılık attığı adımların FATF politikasına ve daha da önemlisi ülkenin uluslararası insan hakları yükümlülüklerine eksiksiz şekilde uymasını sağlamaya çağırmaktadır. FATF, diğer hükümetlere, terörizmin finansmanı yasaları ve politikalarının, FATF’a uygunluk “zorunlulukları” kisvesi altında sivil topluma yöneltilemeyeceğine ilişkin açık bir mesaj iletmek için Türkiye’nin görev gücünün açıklanan dar hedeflerini açıkça suiistimal etmesini acilen incelemelidir.

Choose a language to view report

Download PDF